Yeni Metropol
HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Header

HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

Acil bir durumda hasta/yaralının taşıması gerekiyorsa kurallara uygun olarak davranılmalıdır. Genel bir kural olarak, hasta/yaralının yeri değiştirilmemeli ve hasta/yaralıya dokunulmamalıdır. Bir tehlike olması durumunda, yaralı, en kısa sürede güvenli bir yere taşınmalıdır.

 

Hasta/Yaralı Taşınmasında Genel Kurallar Nelerdir?

Hasta yaralı taşınmasında ilk yardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır. Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak için aşağıdaki kurallara uygun davranmalıdır:

  • Hasta/yaralıya yakın mesafede çalışılmalı,
  • Daha uzun ve kuvvetli kas grupları kullanılmalı,
  • Sırtın gerginliğini korumak için dizler ve kalçalar bükülmeli (Omurilik yaralanmaları riskini azaltır),
  • Yerden destek alacak şekilde her iki ayağı da kullanarak biri diğerinden biraz öne yerleştirilmeli,
  • Kalkarken, ağırlığı kalça kaslarına vererek dizler en uygun biçimde doğrultulmalı,
  • Baş her zaman düz tutulmalı, homojen ve düzgün bir şekilde hareket ettirilmeli,
  • Yavaş ve düzgün adımlarla yürünmeli ve adımlar omuzdan daha geniş olmamalı,
  • Ağırlık kaldırırken karın muntazam tutulup kalça kasılmalı,
  • Omuzlar, leğen kemiğinin ve omuriliğin hizasında tutulmalı,
  • Yön değiştirirken ani dönme ve bükülmelerden kaçınılmalı,
  • Hasta/yaralı mümkün olduğunca az hareket ettirilmeli,
  • Hasta/yaralı, baş-boyun-gövde ekseni esas alınarak en az 6 destek noktasından kavranmalı,
  • Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi olmalı, bu kişi hareketler için gereken komutları (dikkat, kaldırıyoruz gibi) vermelidir. Bu kişi genellikle ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını tutan kişi olmalı,
  • Hasta/yaralı taşınırken mükemmel bir ekip çalışması gerekmektedir.

Acil Taşıma Teknikleri Nelerdir?

Genel bir kural olarak, hasta/yaralının yeri değiştirilmemeli ve dokunulmamalıdır. Olağanüstü bir tehlike söz konusuysa, taşıdığı her türlü riske rağmen acil taşıma zorunludur.
En kısa sürede yaralılar güvenli bir yere taşınmalıdır. 

Sürükleme Yöntemleri Nelerdir?

Hasta yaralının sürüklenmesi, oldukça faydalı bir yöntemdir. Özellikle, çok kilolu ve iri yarı kişilerin taşınması gerekiyorsa; dar, basık ve geçiş güçlüğü olan bir yerden çıkarmalarda herhangi bir yaralanmaya neden olmamak için seçilebilecek bir yöntemdir. İlk yardımcının fiziksel kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Mümkünse battaniye kullanılmalıdır.

Sürükleme yöntemleri şunlardır:
  • Ayak bileklerinden sürükleme,
  • Koltuk altından tutarak sürükleme.

Araç İçindeki Yaralıyı (Rentek) Taşıma Yöntemi:

DİKKAT: Araç içindeki yaralıyı (Rentek Manevrası) taşıma; kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi, eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarmada kullanılır. Bu uygulama solunum durması; yangın tehlikesi, patlama gibi tehlikeli durumlarda uygulanacaktır.

  • Kaza ortamı değerlendirilir; patlama, yangın tehlikesi belirlenir, çevre ve ilk yardımcının kendi güvenliği sağlanır,
  • Hasta/yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak ve iyi misiniz? diye sorarak bilinci kontrol edilir, çevrede birileri varsa 112’yi araması istenir,
  • Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı gözlemlenir (göğüs hareketleri izlenir). Eğer solunum yok ise,
  • Hasta/yaralının ayaklarının pedala sıkışmadığından emin olunur; emniyet kemeri açılır,
  • Hasta/yaralıya yan tarafından yaklaşılır ve bir elle kolu diğer elle de çenesi kavranarak boynu tespit edilir ( Hafif hareketle),
  • Baş-boyun-gövde hizasını bozmadan araçtan dışarı çekilir,
  • Hasta/yaralı yavaşça yere veya sedyeye yerleştirilir.

Kısa Mesafede Süratli Taşıma Teknikleri Nelerdir?

Kucakta taşıma: Bilinci açık olan çocuklar ve hafif yetişkinler için kullanışlı bir yöntemdir. Bir ilk yardımcı tarafından uygulanır. Bir elle yaralı dizlerinin altından tutularak destek alınır, diğer elle gövdenin ağırlığı yüklenerek sırtından kavranır. Yaralıya kollarını ilk yardımcının boynuna dolaması söylenebilir. Bu yaralının kendini güvende hissetmesini sağlar. Ağırlık dizlere verilerek kalkılır.

İlk yardımcının omzundan destek alma: Hafif yaralı ve yürüyebilecek durumdaki hasta/yaralıların taşınmasında kullanılır. Bir ilk yardımcı tarafından uygulanır. Bu yöntem iki kişi ile de uygulanabilir. Yaralının bir kolu ilk yardımcının boynuna dolanarak destek verilir, ilk yardımcı boşta kalan kolu ile hasta/yaralının belini tutarak yardım eder.

Sırtta taşıma: Bilinçli hastaları taşımada kullanılır. Bir ilk yardımcı tarafından uygulanır. İlk yardımcı, hasta/yaralıya sırtı dönük olarak çömelir ve bacaklarını kavrar. Hasta/yaralının kolları ilk yardımcının göğsünde birleştirilir. Ağırlık dizlere verilerek hasta/yaralı kaldırılır.

Omuzda taşıma ( itfaiyeci yöntemi): Yürüyemeyen ya da bilinci kapalı olan kişiler için kullanılır. Bir ilk yardımcı tarafından uygulanır. İlk yardımcının bir kolu boşta olacağından merdiven ya da bir yerden rahatlıkla destek alınabilir. İlk yardımcı, sol kolu ile omzundan tutarak hasta/yaralıyı oturur duruma getirir. Çömelerek sağ kolunu hasta/yaralının bacaklarının arasından geçirir, hasta/yaralının vücudunu sağ omzuna alır. Sol el ile hasta/yaralının sağ elini tutar, ağırlığı dizlerine vererek kalkar. Hasta/yaralının önde boşta kalan bileği kavranarak hızla olay yerinden uzaklaştırılır. 

İki ilk yardımcı ile ellerin üzerinde taşıma (Altın Beşik Yöntemi): Hasta/yaralının ciddi bir yaralanması yoksa ve yardım edebiliyorsa; iki, üç, dört elle altın beşik yapılarak taşınır.

  •    İki elle: İki ilk yardımcının birer eli boşta kalır, bu elleri birbirlerinin omzuna koyarlar, diğer elleri ile bileklerinden kavrayarak hasta/yaralıyı oturturlar.
  •    Üç elle: Birinci ilk yardımcı bir eli ile ikinci ilk yardımcının omzunu kavrar, diğer eli ile ikinci ilk yardımcının el bileğini kavrar. İkinci ilk yardımcı bir el ile birinci ilk yardımcının bileğini, diğer eli ile de kendi bileğini kavrar.
  •    Dört elle: İlk yardımcılar bir elleri ile diğer el bileklerini, öbür elleri ile de birbirlerinin bileklerini kavrarlar.

Kollar ve bacaklardan tutarak taşıma: Hasta/yaralı bir yerden kaldırılarak hemen başka bir yere aktarılacaksa kullanılır. İki ilk yardımcı tarafından uygulanır.
İlk yardımcılardan biri sırtı hasta/yaralıya dönük olacak şekilde bacakları arasına çömelir ve elleri ile hasta/yaralının dizleri altından kavrar. İkinci ilk yardımcı hasta/yaralının baş tarafına geçerek kolları ile koltuk altlarından kavrar. Bu şekilde kaldırarak taşırlar.

Sandalye ile taşıma: Hasta/yaralının bilinçli olması gereklidir. Özellikle merdiven inip çıkarken çok kullanışlı bir yöntemdir. İki ilk yardımcı tarafından uygulanır. Bir ilk yardımcı sandalyeyi arka taraftan, oturulacak kısma yakın bir yerden, diğer ilk yardımcı sandalyenin ön bacaklarını aşağı kısmından kavrayarak taşırlar.

Sedye Üzerine Yerleştirme Teknikleri Nelerdir?

Kaşık tekniği: Bu teknik hasta/yaralıya sadece bir taraftan ulaşılması durumunda üç ilk yardımcı tarafından uygulanır. İlk yardımcılar hasta/yaralının tek bir yanında bir dizleri yerde olacak şekilde diz çökerler. Hasta/yaralının elleri göğsünde birleştirilir. Birinci ilk yardımcı baş ve omzundan, ikinci ilk yardımcı sırtının alt kısmı ve uyluğundan, üçüncü ilk yardımcı dizlerinin altından ve bileklerinden kavrar. Daha sonra kendi ellerini hasta/yaralının vücudun altından geçirerek kavrarlar. Başını ve omzunu tutan birinci ilk yardımcının komutu ile tüm ilk yardımcılar aynı anda hasta/yaralıyı kaldırarak dizlerinin üzerine koyarlar. Aynı anda tek bir hareketle hasta/yaralıyı göğüslerine doğru çevirirler. Sonra uyumlu bir şekilde ayağa kalkar ve aynı anda düzgün bir şekilde sedyeye koyarlar.

Köprü tekniği: Hasta/yaralıya iki taraftan ulaşılması durumunda dört ilk yardımcı tarafından yapılır. İlk yardımcılar bacaklarını açıp, hasta/yaralının üzerine hafifçe çömelerek yerleşirler, Birinci ilk yardımcı başı koruyacak şekilde omuz ve ensesinden, ikinci ilk yardımcı kalçalarından, üçüncü ilk yardımcı da dizlerinin altından tutar, Birinci ilk yardımcının komutu ile her üç ilk yardımcı hastayı kaldırırlar, dördüncü ilk yardımcı sedyeyi arkadaşlarının bacakları arasına iterek yerleştirir ve hasta/yaralı sedyenin üzerine konulur.

Karşılıklı durarak kaldırma: Omurilik yaralanmalarında ve şüphesinde kullanılır. Üç ilk yardımcı tarafından uygulanır. İki ilk yardımcı hasta/yaralının göğüs hizasında karşılıklı diz çökerler. Üçüncü ilk yardımcı hasta/yaralının dizleri hizasında diz çöker. Hasta/yaralının kolları göğsünün üzerinde birleştirerek, düz yatması sağlanır. Baş kısımdaki ilk yardımcılar kollarını baş-boyun eksenini koruyacak şekilde hasta/yaralının sırtına yerleştirirler. Hasta/yaralının dizleri hizasındaki üçüncü ilk yardımcı kollarını açarak hasta/yaralının bacaklarını düz olacak şekilde kavrar. Verilen komutla, tüm ilk yardımcılar hasta/yaralıyı düz olarak kaldırarak sedyeye yerleştirirler.

Sedye İle Taşıma Teknikleri Nelerdir?

Sedye ile taşımada genel kurallar şunlardır;

  • Hasta/yaralı battaniye ya da çarşaf gibi bir malzeme ile sarılmalıdır,
  • Düşmesini önlemek için sedyeye bağlanmalıdır,
  • Başı gidiş yönünde olmalıdır,
  • Sedye daima yatay konumda olmalıdır,
  • Öndeki ilk yardımcı sağ, arkadaki ilk yardımcı sol ayağı ile yürümeye başlamalıdır (Sürekli değiştirilen adımlar sedyeye sağlam taşıma sağlar),
  • Daima sedye hareketlerini yönlendiren bir sorumlu olmalı ve komut vermelidir,
  • Güçlü olan ilk yardımcı hasta /yaralının baş kısmında olmalıdır.

Sedyenin iki kişi tarafından taşınması: Her iki ilk yardımcı çömelirler, sırtları düz, bacakları kıvrık olacak şekilde sedyenin iki ucundaki iç kısımlarda dururlar. Komutla birlikte sedyeyi kaldırırlar ve yine komutla dönüşümlü adımla yürümeye başlarlar. Önde yürüyen yoldaki olası engelleri haber vermekle sorumludur.

Sedyenin dört kişi tarafından taşınması: Yaralının durumu ağır ise ya da yol uzun, zor ve engelli ise sedye 4 kişi ile taşınmalıdır. İlk yardımcıların ikisi hasta/yaralının baş, diğer ikisi ayak kısmında sırtları dik, bacakları bükülü olarak sedyenin yan kısımlarında çömelirler. Sedyenin sapından tutarlar ve yukarı komutu ile sedyeyi kaldırırlar. Sedyenin sol tarafından tutan ilk yardımcılar sol, sağ tarafındakiler sağ adımlarıyla yürümeye başlarlar. Dar bölgeden yürürken ilk yardımcılar sırtlarını sedyenin iç kısmına vererek yerleşirler. Merdiven, yokuş inip çıkarken sedye mümkün olabilecek en yatay pozisyonda tutulmalıdır. Bunun için ayak tarafındakiler sedyeyi omuz hizasında, baş tarafındakiler uyluk hizasında tutmalıdır.

Bir battaniye ile geçici sedye oluşturma: Tek bir battaniye ile sedye oluşturmada ise battaniye yere serilir kenarları rulo yapılır. Yaralı üzerine yatırılarak kısa mesafede güvenle taşınabilir.

Bir battaniye ve iki kirişle geçici sedye oluşturma: Yeterli uzunlukta iki kiriş ile sedye oluşturmak mümkündür. Bir battaniye yere serilir.Battaniyenin 1/3'üne birinci kiriş yerleştirilir ve battaniye bu kirişin üzerine katlanır. Katlanan kısmın bittiği yere yakın bir noktaya ikinci kiriş yerleştirilir, battaniyede kalan kısım bu kirişin üzerini kaplayacak şekilde kirişin üzerine doğru getirilir, hasta/yaralı bu iki kirişin arasında oluşturulan bölgeye yatırılır.

Yeni Metropol Haberler Bütün BLOG listele

İlkyardım Eğitici Eğitimi 26 Haziran 2019 - 30 Haziran 2019 tarihleri için açıldı

İlk yardım eğitici eğitimi programı toplamda 40 saati aşmayacak şekilde günlere ve saatlere göre detaylandırılmıştır.

İlkyardım Eğitici Eğitimi 26 Haziran 2019 - 30 Haziran 2019 tarihleri için açıldı

Temel İlkyardım Eğitimi 30 Mayıs 2019 - 31 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı.

Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:

Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Temel İlkyardım Eğitimi 30 Mayıs 2019 - 31 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı.

Temel İlkyardım Eğitimi 25 Mayıs 2019 - 26 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı.

Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:

Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Temel İlkyardım Eğitimi 25 Mayıs 2019 - 26 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı.

Temel İlk Yardım Eğitimi Programı 16 Mayıs 2019 - 17 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı

Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:

Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Temel İlk Yardım Eğitimi Programı 16 Mayıs 2019 - 17 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı

İlkyardım Yenileme Eğitimi 25 Mayıs 2019 - 25 Mayıs 2019 tariheri için açıldı.

25 Mayıs 2019 - 25 Mayıs 2019 "İlkyardım Yenileme Eğitimi"

İlkyardım Yenileme Eğitimi 25 Mayıs 2019 - 25 Mayıs 2019 tariheri için açıldı.

İlkyardım Yenileme Eğitimi 11 Mayıs 2019 - 11 Mayıs 2019 için açıldı.

11 Mayıs 2019 - 11 Mayıs 2019 tarihlerinde "İlkyardım Yenileme Eğitimi"

İlkyardım Yenileme Eğitimi 11 Mayıs 2019 - 11 Mayıs 2019 için açıldı.

İlkyardım Eğitici Eğitimi 08 Mayıs 2019 - 12 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı.

08 Mayıs 2019 - 12 Mayıs 2019 tarihleri arasında İlkyardım Eğitici Eğitimi

İlkyardım Eğitici Eğitimi 08 Mayıs 2019 - 12 Mayıs 2019 tarihleri için açıldı.

Yeni Metropol İlkyardım Eğitim Merkezi Youtube Kanalı Açıldı

İlkyardım Katılımcılarımızdan Gelen Yoğun İstek Üzerine Youtube Kanalımız Yayında

Yeni Metropol İlkyardım Eğitim Merkezi Youtube Kanalı Açıldı

İlkyardım Eğitmenleri Yetiştiriyoruz

2019 Mart ve Nisan Dönemi İlkyardım Eğitici Eğitimi Kayıtlarımız Başladı.

İlkyardım Eğitmenleri Yetiştiriyoruz

İLKYARDIM EĞİTİCİ EĞİTİMİ 10 NİSANDA BAŞLIYOR

10-14 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleşecek olan Nisan ayı ilkyardım eğitici eğitimi kayıtlarımız başladı.

 

İLKYARDIM EĞİTİCİ EĞİTİMİ 10 NİSANDA BAŞLIYOR

30-31 MART TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ

30-31 Mart 2019 tarihlerinde yapılacak olan Sağlık Bakanlığı Onaylı Temel İlkyardım eğitimine 30 Mart Cuma gününe kadar kayıt yaptırabilirsiniz.

30-31 MART TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Yeni Metropol Sıkça Sorulan Sorular Bütün "BLOG" yazılarını listele

İlkyardım Eğitimi

İlkyardım Eğitimi, sağlık bakanlığı onaylı ilkyardım merkezlerinden alınmaktadır.

 

İlkyardım Eğitimi

İlk Yardımın ABC’ si Nedir?

Yaralının öncelikle bilinci kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir:

İlk Yardımın ABC’ si Nedir?

İlkyardımcının Özellikleri

Hastayı sakinleştirmeli. Çevreyi değerlendirip süren bir tehlike olup olmadığını belirlemeli. Kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalı. Çevredeki kişileri,sağlık kuruluşları,itfaiye ve güvenliğe haber vermeleri için organize etmeli.

İlkyardımcının Özellikleri

İlkyardımcının Bilmesi Gereken Ve Vücudu Oluşturan Sistemler Nelerdir ?

İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi, ilkyardımcı olarak yapacağı müdahalelerde bilinçli olmasını kolaylaştırır.

İlkyardımcının Bilmesi Gereken Ve Vücudu Oluşturan Sistemler Nelerdir ?

İlkyardım Eğitmeni Nedir? Ne İş Yapar?

İlkyardım eğitmeni olmak oldukça önemli bir sorumluluk almak anlamına da gelir. İlkyardım eğitmeni olmak için lise ya da üniversitelerin sağlıkla ilgili ölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın ilkyardım eğitmenliği yapabilmek için sadece sağlıkla alakalı belli bölümleri seçmesinin en önemli nedeni bu bölümlerde anatomi dersinin yer almasıdır.

İlkyardım Eğitmeni Nedir? Ne İş Yapar?

İlkyardım Ve Acil Tedavi Arasındaki Fark Nedir ?

Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce gerekli donanımla yapılan müdahale olmasına karşın, ilkyardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.

İlkyardım Ve Acil Tedavi Arasındaki Fark Nedir ?

İlkyardım Eğitimi Yaşam Bulguları Nelerdir ?

Yaşam Bulguları ile İlgili Önemli Göstergeler Nelerdir?
Hasta/yaralıyı değerlendirmeden önce yaşam bulgularının anlamlarının bilinmesi gerekmektedir. Çünkü; bu bulguların var veya yok olması yapılacak müdahaleler için önem taşımaktadır. 

İlkyardım Eğitimi Yaşam Bulguları Nelerdir ?

Çocuklarda temel yaşam desteği

  • Kendisinin ve çocuğun güvenliğinden emin olunur,
  • Çocuğun omuzlarına dokunup "iyi misiniz?" diye sorularak bilinci kontrol edilir; eğer bilinci yok ise:

Çocuklarda temel yaşam desteği

İlkyardım Eğitimi Koruma Bildirme

İlkyardımın temel uygulamaları; Koruma, Bildirme, Kurtarmadır. Kısaca "KBK" olarak ifade edilir.

İlkyardım Eğitimi Koruma Bildirme

İLKYARDIMCI

Her türlü ani hastalık,kaza,yaralanma,afet,zehirlenme,boğulma vb. durumlarda profesyonel yardım gelene kadar tıbbı araç gereç kullamadan,eldeki mevcut imkanlarla hasta veya yaralıya ilaçsız müdahale eden “ilkyardımcı sertifikası” almış kişiye İLKYARDIMCI denir.

İLKYARDIMCI

İlkyardım uygulaması yapmak önemlidir?

İlkyardım, yaşam kurtaran önlemlerin kısa süreli ve geçici olarak uygulandığı, durumun daha fazla kötüye gitmesini önlemek veya hafifletmek amacıyla yapılan tıbbi müdahaledir. 

İlkyardım uygulaması yapmak önemlidir?
Yeni Metropol Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular

İlkyardım  Eğitimi Ne Kadar Suruyor?
Sağlık Bakanlığı onaylı ilkyardım eğitimi; 16 saat (2 gün) sürmektedir.


İlkyardım  Eğitim Tarihleri
İlkyardım eğitimi almak icin her hafta merkezimizde açmış oldugumuz minimum 5 maksimum 20 katılımcı olusan  hafta ici ve hafta sonu gruplara katılabilirsiniz. Her hafta, hafta içi ve hafta sonu grupları açılmaktadır. Toplu kayıtlarda özel indirim uygulanmaktadır.

Güncel kurs tarihleri için ilkyardım takvimine TIKLAYINIZ


İlkyardım Eğitimine Kayıt İçin Ne Gerekiyor?

İlkyardım Eğitimine katılacak her katılımcıdan;

  • Sertifika ve kimlik kartlarının düzenlenmesi için (T.C.  numaralı)  nüfus cüzdan  fotokopileri   
  • 2  adet  vesikalık resim  talep  edilmektedir.  (Eğitime baslamadan getirmeleri gerekmektedir.)

İlkyardım  Sertifikası Ne Kadar Geçerli?
İlkyardım  Sertifikası 3 yıl süre ile geçerlidir.


İşyerimde İlkyardım Eğitimi Alabilir miyim?
5 kişi ve uzerinde katılımcıdan oluşuyor ise firmanızda yerinde İlkyardım eğitimi alınabilmektedir.

Firmalarda yerinde İlkyardım eğitimi verilebilmesi icin uygun bir eğitim salonu ayarlanması gerekmektedir. 


İş yerimizde İlkyardım Eğitimi Alacak Personeli Nasıl Seçmeliyiz?
İlkyardım Eğitimine katılacak katılımcıların öncelikle gönüllülük esasına göre seçilmesi ve seçilen katılımcılarının eğitim düzeyinin yüksek olması sınav başarısının artması için önem arz etmektedir.


İlkyardım  Eğitimlerinde Eğitmen Sayısı var mi?
İlkyardım Eğitimleri, 20 kişiden fazla katılımcı olmamak şartıyla, her 7 katılımcıya 1 Eğitmen düşecek şekilde verilmektedir. 
Eğitimler  yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı sertifikalı İlk Yardım Eğitmenleri tarafından düzenlenir.


İlkyardım  Eğitimlerinde Yardimci Kaynak Veriliyor mu?
Egitime katılan tum katılımcılarımıza Sağlık Bakanlığı onaylı Temel İlkyardım el kitabımız ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca Egitim sırasında sınava yonelik çalışma soruları çözülerek konular pekiştirilmektedir.


İlkyardım kursunu tamamladığımda sertifika alabilecek miyim?
16 Saatlik ilkyardım programını tamamladığınızda, il sağlık müdürlüğünün açtığı sınavlarda başarılı olmanız durumunda Sağlık Bakanlığı onaylı ilkyardım Sertifikası ve Kimlik Kartı alabileceksiniz.


İlkyardım  Sinavları Nerede Yapılıyor?
İlkyardım Egitimi sonrası yeterlilik sınavları teorik ve pratik olarak Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevlendireceği denetmenler tarafından Anadolu yakası ve avrupa yakasında yapılmaktadır. İlkyardım Sınavları Cumartesi-Pazar sabah veya öğle oturumu olarak her hafta sonu yapılmaktadır. Katılımcılar İlkyardım eğitiminden yaklaşık 1 hafta sonra sınava girmektedir.


İlkyardım  Sinav Ucreti ve Sertifika Ucreti Var mi?
Her kursiyerin sınav giris ücreti Merkezimiz tarafından yatırılmaktadır. 
Sınav kaydı kurumumuz tarafından yapılmaktadır. 
Sınavı Kazanan katılımcıların ilkyardım sertifika ve kimlik kartları ücretsiz olarak çıkarılmaktadır.


İlkyardım  Sınavını Geçtim, Sertifika Ne Zaman Çıkar?
Sınavdan hemen sonar düzenlenen sertifika ve kimlik kartları il sağlık müdürlüğüne onaya gönderilir, yaklaşık 2 hafta içerisinde onaydan çıkmaktadır. Sertifikanız .çıktığında sizlere haber vererek istediğiniz adrese kargo ile gönderim yapmaktayız.


Ilkyardim sertifikamın süresi dolunca ne yapmalıyım?
ilkyardım sertifikanızın 3 yıl geçerlilik tarihi dolduktan sonra Yetkili ilkyardım merkezlerinde 1 gün süre ile güncelleme (yenileme) eğitimine katılarak, sertifikanızın süresini 3 yıl daha uzatabilirsiniz.


Ilkyardim Guncelleme Egitimi Ne Kadar Suruyor?
8 saatlik eğitimin sonunda sertifikanız 3 yıl sure ile uzatılmaktadır.


Ilkyardim Guncelleme Egitimi Icin Ne Evrak Gerekli?

  • İlkyardım Sertifikanızın Asli
  • Kimlik Fotokopisi
  • 1 Adet Vesikalik Resim gerekmektedir.

İlkyardım Eğitici Eğitimi Kursunu Tamamladıktan Sonra Çalışma Alanları;

  • Sürücü Kurslarında ilkyardım Eğitmeni olabilirsiniz.
  • Kendi İlk yardım Merkezinizi  açabilir ve mesul mudur olabilirsiniz.
  • İlk yardım Merkezlerinde part time ve/veya tam zamanli eğitmenlik yapabilirsiniz.

Kimler İlk yardım Eğitmeni Olabilir?

Basta sağlık çalışanları (doktor, hemşire, att, radyoloji, disci, eczacı, ebe, tıbbi sekreter, odyometrist, diyaliz, cevre sağlığı, veteriner, laboratuvar teknisyenleri, hasta bakim, yasli bakim, saglık idarecisi…) olmak üzere biyologlar, odyometri, adli tip, fizik tedavi gibi çok geniş alanda meslek dallarına izin verilmiştir.


İlkyardım eğitmeni olabilen bölümlerin tam listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.

İlkyardım Egitici Egitimi Kursuna Kayıt İçin Ne Gerekli?
Noter Onaylı Diploma ve Kimlik Fotokopisi ile Kayıt Yaptırabilirsiniz.


İLKYARDIM HAYAT KURTARIR. İNSAN HAYATINA DEĞER VERİYORSANIZ SIRA SİZDE!

İlkyardım uygulaması yapmak önemlidir?